Reklama
 
Blog | Marek Hovorka

Sever proti Jihu aneb Popírá referendum zastupitelskou demokracii?

„Svým výrokem jste mě urazil, beru si ho osobně.“ – „Myslíte to vážně???“ – „To už nezkoušejte.“ –  Takové věty doplněné o vyčítavé pohledy dalších kolegů zastupitelů shodujících se v mé nesoudnosti a ztrátě jejich času jsem si vysloužil na včerejší schůzi zastupitelstva poté, co jsem navrhl řešit rozhodování o variantách strategického rozvoje města OBECNÍM REFERENDEM.

Navzdory této přehnané reakci si za svým názorem stojím. Jsem přesvědčen, že dnes málokterý jihlavský občan má základní informace a ví přednosti a úskalí dvou vybraných variant rozvoje Jihlavy v rámci vznikajícího územního plánu – přezdívaných Sever a Jih. Referendum je cesta, jak o takto strategickém rozhodnutí dát vědět široké skupině obyvatel. A navíc: nechat je podílet se na tomto klíčovém rozhodnutí.

 

PROPAST MEZI RADNICÍ A OBYVATELI

Reklama

Kromě efektu větší informovanosti je pro mě podstatný také rys zapojení obyvatel města do rozhodování o jeho – a tedy i jejich – budoucnosti. Už před svou zastupitelskou zkušeností jsem měl pocit velké propasti mezi  „obyvateli radnice“ a „zbylými obyvateli města“. A netěší mě, že se tato propast za poslední tři roky příliš nezúžila.

Přitom právě i obecní referendum je prostředkem, jak do rozhodování o budoucnosti – a tedy i spolupodílení se na ní – zapojit samotné voliče. Jistě by takové hlasování provázela mediální kampaň, stalo by se tématem veřejných diskusí , navíc v čase několika týdnů či měsíců, které by daly zaznít nejrůznějším pohledům expertů, politiků i samotných obyvatel.

 

REFERENDUM JEDNOU ROČNĚ

A nemyslím si, že by mělo zůstat u jediného referenda. Naopak. Každý rok by mělo proběhnout jedno, s pečlivě volenými tématy. Tak, jako se učíme volit v pravidelně pořádaných volbách a sledujeme, v jaké výsledky se naše hlasy promění, měli bychom se naučit rozhodovat o podstatných otázkách společně. I toto je třeba si zažít, zopakovat, řádně se naučit. Nikde není záruka, že zastupitelé jsou ti osvícení – jak se mi včera snažil vysvětlit jeden z kolegů.

Témata referend jsou klíčová. Měla by probudit zájem obyvatel o jejich řešení. A investice v řádu stovek milionů, s dalšími společenskými, urbanistickými či dopravními důsledky, takovým podnětem jistě je. Je dobré nastavit zvyklosti referend, dokud je ještě čas.

 

HRA POPULISTŮ

Nejvíc mě totiž trápí, že zástupci tradičních stran nepřikládají větší význam vyhrocování společenské nálady. Stále sílí pocit, že kromě samotných voleb nemohou voliči téměř nic ovlivnit, a proto přestávají politické dění sledovat a aktivněji se na něm podílet.

Obecní referenda jsou nástrojem (nikoli samospásným řešením), jak tuto náladu změnit a prolomit hranice MY – VY. Snad to čeští politici pochopí včas a brzy. Jinak se referenda stanou výhradním tématem politických populistů, kteří tyto „tradiční zastupitele“ v nejbližších volbách porazí a referenda promění v nebezpečnou společenskou rozbušku. Ještě je ale čas. Věřím, že Jihlava svou příští šanci nepropásne.